Kako do lepe zelenice?

Kako do lepe zelenice?

  • 5150
  • 0

Želja vsakega je, da bi imel lepo, gosto zelenico, brez plevela. Vendar kako to doseči?
Skrivnost je v oskrbi travne ruše, ki jo je potrebno izvesti vsaj dvakrat letno. Lahko se je lotite sami, ali pa najamete strokovnjake. V nadaljevanju vam bomo predstavili kaj spada pod oskrbo travne ruše in na kaj morate paziti pri negi zelenice.

Oskrba travne ruše je sestavljena iz naslednjih 4 opravil:

  • prezračevanje travne ruše (2× letno)
  • peskanje travne ruše (2× letno)
  • škropljenje proti širokolistnemu plevelu
  • gnojenje
  • valjanje

Redna oskrba travne ruše je poglavitnega pomena za lep izgled zelenice.

Poleg oskrb travne ruše, pa je potrebno poskrbeti tudi, da se zelenico redno kosi in na primerno višino. S tem dosežemo, da se zgosti in preprečimo pri morebitnih plevelih, da odvržejo seme. Prav tako ne smemo pozabiti na zalivanje v sušnih mesecih.


Prezračevanje travne ruše

S prezračevanjem travne ruše odstranimo odmrle travne bilke in tako naredimo prostor za boljšo rast zdravim travnim bilkam. Bilke tako dobijo tudi več svetlobe, zraka in hranil. Z zračenjem odstranimo tudi mah, ki prerašča trato in ji onemogoča rast.
Trato zračimo s prezračevalnikom, ki odstrani odmrle travne bilke, zdrave pa pusti. Suhe travne bilke, ki jih je na površje potegnil prezračevalnik, pograbimo stran.
Če nimamo prezračevalnika, lahko trato prezračimo tudi s kovinskimi grabljami, vendar pa je ročno zračenje zelo naporno, saj je treba travo pregrabiti s silo, grobo.


Peskanje travne ruše

Trato se peska s kremenčevim peskom, ki poskrbi za zadrževanje vlage in s tem povezano bujnejšo rast.
S peskanjem trave tudi uravnamo teren in prekrijemo nepravilnosti, ki se ustvarijo s hojo po zelenici. Kremenčev pesek tudi rahlja površino, da se mlada trava lažje ukorenini. Uporablja se v več granulacijah, izberemo ga glede na teren.
Peskanje se večinoma opravlja ročno. Kremenčev pesek enakomerno posipamo po celotni površini nato pa ga z grabljami vgrebemo med bilke. Sami peskanje dostikrat opravimo pred prezračevanjem, saj tako prezračevalnik poskrbi, da se kremenčev pesek enakomerno razporedi med travnimi bilkami.
Za zelenico velikosti 100m2 potrebujemo cca. 0,5m3 kremenčevega peska.


Škropljenje proti širokolistnemu plevelu

Plevelu se je skorajda nemogoče ogniti, saj se seme prenaša z vetrom iz sosednjih zelenic, bližnjega polja… Poskrbimo pa lahko, da ga kmalu zatremo in s tem preprečimo njegovo razrast. Plevel je dosti bolj invazivna rastlina od trave, zato se kmalu začne zajedati v njen prostor in jo počasi izpodriva. V kolikor ne ukrepamo zadosti hitro, lahko pride do večjih zapleveljenih površin. V teh primerih je potrebno po odstranitvi plevela na teh območjih na novo posejati trato.
Škropiti je potrebno v suhem vremenu, paziti pa je potrebno tudi, da vsaj še tri dni po škropljenju ni dežja. V nasprotnem primeru je potrebno postopek ponoviti.


Gnojenje

Zelenico gnojimo z namenskimi gnojili, paziti je potrebno,
da izberemo primerna gnojila na letni čas in glede na same potrebe trate.
Gnojilo enakomerno potresemo po celotni površini, s količino pa se ne sme pretiravati, saj se s tem doseže ravno nasprotni učinek. Po gnojenju zelenico obilno zalijemo, da se granule raztopijo in pričnejo učinkovati.


Valjanje

Z valjanjem izravnamo manjše neravnine in poskrbimo, da se korenine bolje sprimejo z zemljo. Valjamo s platičnim valjerjem, ki ga do vrha napolnimo z vodo. Zadosti je, če enkrat povaljamo celotno površino pri posamični oskrbi.


ODDAJ KOMENTAR

Vaš e-mail ne bo objavljen.

ZADNJI PRISPEVKI
POPULARNO
O NAS

Vrtnarske storitve na najvišjem nivoju. Od ustanovitve leta 2008, smo kmalu pridobili sloves kot eno uspešnejših vrtnarskih podjetji na področju Ljubljane. Stalno prizadevanje za kvalitetno izvedene storitve, nam vsako leto prinaša več projektov. Osredotočeni smo na želje strank in zagotavljanje visoke ravni vrtnarskih storitev.