Zasnova vrta

Zasnova vrta

  • 3552
  • 0

Ali ste ravno pred urejanjem vrta in ne veste, kako bi se tega lotili? Če boste urejali vrt v celoti na novo, potem imate edinstveno priložnost, da ga zasnujete po svojih željah in tako da vas bo razveseljeval še leta. V nadaljevanju bomo predstavili glavne vrtne sestave, o izbiri rastlin in oblikovanju gred pa več v prihodnjem prispevku.

Vrtni sestav

Na voljo imate zemljišče, ki ga želite urediti in na katerem že stoji hiša. Razmisliti je potrebno, kam v prostoru boste umestili:

  • okrasni del z drevesi, grmovnicami in trajnicami
  • teraso oz. počivališče v senci
  • prostor za igranje otrok
  • zelenjavni vrt, visoke grede in sadovnjak

Zemljišče primerno razdelite na določene dele in s preglednim načrtom zasnujte vrt. Priporočljivo je, da se izdela več različnih načrtov. Četudi je že prva rešitev optimalna, drugi načrti koristijo, če ne drugače, v izboljšanju posameznosti. S premišljeno ureditvijo se lahko združil koristne sestavine vrta z dekorativnimi ter se s tem doseže dobro uporabnost ter kompozicijsko skladnost.

Zelenjavni vrt naj bo v bolj skritem delu vrta, vendar ne predaleč od hiše, da je zelenjava hitro pri roki, če jo potrebujete. Končna izbira kraja, se mora vsekakor ravnati po osončenju.

Sadovnjak danes ni več poglavitni okras vrta. Pomaknemo ga na robove zemljišča in s premišljeno zasaditvijo dosežemo, da neopazno preidemo iz okrasnega dela vrta na sadni del.

Pri družinah z otroci je travnata površina poglavitnega pomena za igro, umestiti pa je potrebno tudi morebitna igrala. Zelenico brez problema povežemo v celoto s preostalimi okrasnimi rastlinami, za igrala, pod katera se navadno da sekance, pa je bolj priporočljiv kakšen skriti del vrta. Kljub temu je potrebno izbrati lego tako, da se lahko otroke med igro opazuje in da igrišče ni na premočnem soncu ali v senci.

Vodni motiv je vedno zanimiva prvina vrta, zato ga uredimo na vidnem kraju v bližini hiše. Postavimo ga lahko tudi v bližino terase, da lahko opazujemo vodno površino.

Teraso, vrtni paviljon oz. počivališče v senci postavimo v skladu s splošno razporeditvijo, tako da imamo lep pogled na okolico. S premišljeno zasaditvijo poskrbimo, da je najudobnejši in najprijetnejši prostor na vrtu.

ODDAJ KOMENTAR

Vaš e-mail ne bo objavljen.

ZADNJI PRISPEVKI
POPULARNO
O NAS

Vrtnarske storitve na najvišjem nivoju. Od ustanovitve leta 2008, smo kmalu pridobili sloves kot eno uspešnejših vrtnarskih podjetji na področju Ljubljane. Stalno prizadevanje za kvalitetno izvedene storitve, nam vsako leto prinaša več projektov. Osredotočeni smo na želje strank in zagotavljanje visoke ravni vrtnarskih storitev.