Znate kositi?

Znate kositi?

  • 2915
  • 1

V to sploh ne dvomimo! Vendar pa je nekaj trikov, s katerimi boste dosegli, da bo vaša zelenica še lepša.

Ali je potrebno kositi s košem? Če nimate robotske kosilnice, ki kosi zelenico dnevno, potem je koš obvezen. Mnogo ljudi si napačno razlaga vpliv pokošene trave na zelenico. Drži, služi kot gnojilo, če je odrezane trave zelo malo in če se odrezana trava ob košnji razprši. Če pa niste med tistimi, ki kosijo dnevno ali pa vaša kosilnica odmetava odrezano travo na stran, potem takšno početje raje opustite. Večje količine odrezane trave namreč travo pod njo zadušijo, saj se ne razgradijo dovolj hitro in v tem času zelenici, ki je pod njo odžirajo svetlobo za rast. Takšno prakticiranje privede do rumenih zaplat.

Druga pomembna stvar za lepo zelenico je kosilnica. Vseeno je ali je motorna ali električna, važno je, da so rezilni noži nabrušeni. Svetujemo, da jih nesete nabrusit vsaj enkrat letno, najbolje pred spomladansko sezono. Nenabrušeni noži travo bolj trgajo kot režejo, kar lahko privede do bolezni. 

Na kakšno višino kositi? Višina reza naj bo prilagojena letnemu času, nikoli pa se ne sme trave znižati za več kot tretjino njene višine. Prva košnja v spomladanski sezoni naj bo na višino 5-6 centimetrov, potem postopno nižajte višino. V poletnih mesecih je zelo pomembno, da trave ne kosimo prenizko, saj jo s te bolj izpostavimo sončnim žarkom in večja verjetnost je, da bo porumenela. Višja trava nudi senco koreninam in preprečuje izsuševanje zemlje, zato vam predlagamo, da v tem času kosite na višino 6-9 cm. Pred zimo zelenico pokosite nekoliko nižje kot navadno, s čimer se nekoliko izognete možnosti pojava snežne plesni. Pazite le, da je ne pokosite prenizko, saj se lahko poškoduje koreninski sistem.

Poudarili bi še eno stvar, ki se sicer ne nanaša na samo košnjo. Izogibajte se hoji po mokri zelenici, saj s tem povzročate zbitost zemlje in neravnine v terenu. Prav tako ne hodite po zelenici, ko je le-ta prekrita s slano ali snegom. Pri slani se bilke lahko zaradi zmrzali zlomijo, zbit sneg pa onemogoči kroženje zraka, kar lahko privede do gnitja.

Upamo, da so vam nasveti koristili in vam želimo, da bo vaša zelenica čim lepša! V primeru vprašanj, smo vam vedno na voljo.

ODDAJ KOMENTAR

Vaš e-mail ne bo objavljen.

1 KOMENTAR

  • Andrej Vojteh Wlodyga
    april 16, 2020, 12:37 pop Odgovori

    Ali lahko nabrusim z rezilno ploščo rezilo kosilnice?

ZADNJI PRISPEVKI
POPULARNO
O NAS

Vrtnarske storitve na najvišjem nivoju. Od ustanovitve leta 2008, smo kmalu pridobili sloves kot eno uspešnejših vrtnarskih podjetji na področju Ljubljane. Stalno prizadevanje za kvalitetno izvedene storitve, nam vsako leto prinaša več projektov. Osredotočeni smo na želje strank in zagotavljanje visoke ravni vrtnarskih storitev.